Vandaag zoveel jaar geleden…

  • 4 januari 2017
  • 73 reacties
  • 1262 Bekeken


Toon eerste bericht

73 reacties

Reputatie 7
Badge +10
Wat een verhalen allemaal, jongens! Sommige dingen bizar, sommigen nostalgisch (hoi Barbie!)

Vandaag in 1944 kregen vrouwen officieel het stemrecht in Frankrijk. (Ter informatie: in Nederland kregen vrouwen in 1919 actief stemrecht).

Groetjes,
Jihane
Reputatie 7
Badge +9
Vandaag zoveel jaar geleden en nu ook nog steeds:

4 mei dodenherdenking.

Laten we hier allemaal bij stilstaan, speciaal vanavond om 8 uur.

Dan kunnen we morgen de Bevrijdingsdag vieren.
Reputatie 4
Badge +8
Dat hebben we zeker gedaan Franswon! Ik zag op Social Media mooie foto's voorbij komen van een pizzakoerier die zijn bezorging staakte om twee minuten stil te zijn.Op 5 mei 1921 werd het parfum Chanel No.5 gelanceerd!
Reputatie 7
Vandaag 15 jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord op het Mediapark te Hilversum. Zijn moordenaar loopt inmiddels weer vrij rond.
Reputatie 7
Badge +9
Vandaag 72 jaar geleden:

Schietpartij op de Dam van 7 mei 1945

Op 7 mei 1945, twee dagen na de capitulatiebespreking in Wageningen, werd de bevrijding gevierd op de Dam in Amsterdam toen rond drie uur 's middags plotseling schoten werden gelost door Duitse militairen vanaf het balkon van De Groote Club, op de hoek met de Kalverstraat. Hierbij vielen meer dan dertig doden en ruim 100 gewonden

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schietpartij_op_de_Dam_van_7_mei_1945
Reputatie 7
Badge +10
Hoi allemaal!

Om het wat luchtiger te maken :8

Vandaag in 1970 kwam het 'Let It Be' album van The Beatles uit! 47 jaar geleden is dat dus. Luister hier nog even naar het nummer 'Let It Be', en relax!

Groetjes,
Jihane
Reputatie 7
Badge +9
Op 15 mei 1928 is Mickey Mouse voor het eerst te zien in een tekenfilm. Het stripfiguurtje debuteert, samen met zijn vriendin, Minnie Mouse, in de film Plane Crazy. In deze eerste film waren de figuurtjes nog niet te horen. Het was een stille film.

Echt bekend werd met Mickey Mouse met de film Steamboat Willie die ook in 1928 werd uitgebracht. Het stemgeluid van de muis kwam van niemand minder dan Walt Disney zelf. Later werd de stem van Mickey Mouse onder meer nog ingesproken door Jimmy MacDonald en Wayne Alwine. Na het succes van Steamboat Willie werd Plane Crazy nog een keer uitgebracht met geluid.


Ook op 15 mei (2010) werd het Museum Aan de Stroom (MAS) in Antwerpen geopend. Het bevindt zich op Het Eilandje, Antwerpen Noord. Vanaf het dak heb je een geweldig uitzicht over de stad.

Reputatie 7
Badge +10
Jeetje, soms verbaas ik me oprecht over hoe lang dingen al geleden zijn. Wat voel ik me dan ook ineens oud :8
Reputatie 7
Badge +9
Dit is ook lang geleden Angela, zelfs ik kan me het niet meer precies herinneren :)

Saksen-Weimar van 1672 tot 1741/1918

Na de dood van hertog Willem van Saksen-Weimar in 1662 werd hij opgevolgd door zijn vier zoons. Zij resideerden respectievelijk te Weimar, Eisenach, Marksuhl en Jena, maar besturen het vorstendom Weimar gemeenschappelijk.

Na het uitsterven van de linie Saksen-Altenburg in 1672 sloten Saksen-Weimar en Saksen-Gotha op 16 mei 1672 een delingsverdrag. Hierdoor kreeg Saksen-Weimar:
de ambten Allstedt, Bürgel, Dornburg en (Nieder-)Roßla
de landshoogheid over de heerlijkheid Remda, het goed Apolda en het ambt Hardisleben
het recht om het ambt Hardisleben in te lossen
het ambt Crayenberg van Saksen-Gotha
de stem op de rijksdag voor het vorstendom Eisenach, die tot dan gemeenschappelijk bezit was van Saksen-Weimar en Saksen-Gotha
gemeenschappelijk bleven de universiteit, het hofgericht en de schepenstoel te Jena en verder het bestuur van de ambten Mühlberg en Tonndorf
Reputatie 7
Badge +10
Pfoe, jeetje. Zware stof op zo'n zonnige dag 😉 Wist-je-dat ik heel graaaag in de zon wil zitten nu!
Reputatie 7
Badge +9
Ik ben vrijwel heel de dag buiten geweest, lekker op de scooter, nu wel last van mijn knie, rust doet wonderen...
Reputatie 7
Badge +10
Ik ga nu lekker de laatste zonnestraaltjes pakken! Fijne avond en doe rustig aan 🙂
Reputatie 7
Badge +9
Pas op met zonnestraaltjes pakken Angela, die zijn HEET :)

17 mei - Adolphe Sax krijgt patent op de saxofoon (1846)

De Belgische instrumentenbouwer Adolphe Sax ontvangt op 17 mei 1846 patent op zijn beroemdste uitvinding: de saxofoon. Het instrument is ook naar de Belg vernoemd.

Adolphe Sax

Adolphe Sax werd op 6 november 1814 geboren in Dinant in Wallonië. Het bouwen van instrumenten had hij niet van een vreemde. Zijn vader, Charles-Joseph Sax, werd als instrumentenbouwer onder meer bekend vanwege enkele belangrijke veranderingen die hij aanbracht aan de hoorn. Zijn zoon Adolphe begon ook al op jonge leeftijd met het bouwen van instrumenten. Zo deed hij op 15-jarige leeftijd bijvoorbeeld mee aan een wedstrijd waarbij hij een fluit en een klarinet bouwde.

Sax slaagde erin verschillende bestaande instrumenten te verbeteren. In 1841 verhuisde hij naar Parijs en daar ontwierp hij een reeks nieuwe instrumenten, onder meer de op de bugel gebaseerde saxhoorn. Zijn belangrijkste uitvinding deed hij ook in deze periode: de saxofoon. In 1842 schreef de bekende componist Hector Berlioz al lovend over deze uitvinding, maar Sax vroeg pas in 1846 patent aan op het instrument dat naar hem werd vernoemd.
Reputatie 6
Badge +7
Vandaag is het 10 jaar geleden dat Gorilla Bokito van Diergaarde Blijdorp over een beek springt en voor een korte tijd ontsnapte. Vijf mensen raakten gewond. :(

Pas na anderhalf uur kon Bokito weer worden gevangen. Veel dierentuinen namen extra maatregelen na zijn ontsnapping. Zo werd in Blijdorp een hoge muur gebouwd en een extra gracht om het gorillaverblijf.

Bokito woont nog steeds in Blijdorp en het gaat het goed met de gorilla. Hij is inmiddels 21 en heeft een gezin.
Reputatie 7
Badge +9
Bokito vierde zeker een feestje want Blijdorp werd op die dag 150 jaar....Voor Diergaarde Blijdorp is 18 mei een belangrijke dag, want op die dag in 1857 opende de dierentuin de deuren voor het eerst voor het publiek.:);)
Reputatie 7
Badge +10
Bokito woont nog steeds in Blijdorp en het gaat het goed met de gorilla. Hij is inmiddels 21 en heeft een gezin.

Hihi, wat volwassen allemaal.

Groetjes,
Jihane
Reputatie 7
Badge +9
Op 16 juni 1903 richt Henry Ford in Detroit de Ford Motor Company op. Hij wil door massaproductie de auto betaalbaar maken voor de gewone burger. Voor de lopende-band-productie werkt hij met Frederick Taylor. Deze ziet als één van de oorzaken van het inefficiënt werken van ondernemingen de natuurlijke luiheid van de werknemer. Een ondernemer maakt meer winst bij een grotere (sociale) controle van arbeidsproces en arbeider. Er wordt o.a. voor elke werknemer een schema van opeenvolgende (simpel te leren) handelingen gemaakt.

16 juni 1890 - Geboortedag Stan LaurelBrits / Amerikaans komiek en regisseur (De dunne van het duo 'de Dikke en de Dunne').
Reputatie 5
Badge +9
Op 20 juni in 1976 heeft Tsjecho-Slowakije het EK voetbal gewonnen door in de finale titelverdediger West-Duitsland in de finale te verslaan.

Ik ben trouwens half Tsjechisch 😛
Reputatie 4
Badge +7
Vergeet de beroemde penalty van Panenka niet.
Zal vast wel eerder zijn gedaan, maar wellicht niet op zo'n belangrijk moment.
Reputatie 7
Badge +9
@Caspar

Maar volgens mij heb je die finale niet meegemaakt 🙂
Reputatie 5
Badge +9
@wimj12 Inderdaad! Daar komt de naam vandaan natuurlijk.

@franswon Hahaha 😛 Nee dat zeker niet, maar het was één van de weinige voetbalsuccesjes in de geschiedenis van Tsjechië dus ik ben toch een wel beetje trots 😳
Reputatie 7
Badge +9
12 december 1970 De eerste strip 'Jan, Jans en de kinderen' verschijnt in de Libelle.Dit is niet de eerste strip hoor....
Reputatie 6
Badge +7
Hoi Frans,

Haha, wat leuk!

Vandaag is het 20 jaar geleden dat de AH Bonuskaart is geïntroduceerd.

Reageer