.

Wat is het Android Stagefright lek?

  • 7 October 2015
  • 0 reacties
  • 238 Bekeken

Reputatie 6
Badge +10
  • Oud-moderator
  • 5265 reacties
Hoi allemaal,

Afgelopen weken komt het Android Stagefright lek steeds vaker terug in het nieuws. Ook wij krijgen hier geregeld vragen over, dus vandaar dat we je met dit topic op de hoogte willen brengen.

Wat is Stagefright?

Door dit lek is je Android telefoon eenvoudig te hacken voor mensen die kwade bedoelingen hebben. Zo kunnen ze bestanden (foto's, video's, text en muziek) of berichten inzien, aanpassen en zelfs versturen vanaf jouw telefoon. Ondanks het feit dat het kan, zal het niet veel worden gebruikt, tenzij ze jou als doelwit hebben.

Hoe doen ze dat?

De hackers met kwade bedoelingen kunnen misbruik maken van dit lek, door een Malware bestand op jouw telefoon te zetten. De eenvoudigste manier is een MMS naar je te versturen of binnen te halen via een verkeerde app. Daarnaast is er onlangs bekend gemaakt dat het ook mogelijk is om dit via media bestanden (foto's, video's en muziek) te doen die je op je telefoon zet en zélfs via het bekijken van een filmpje op een website.

Wat doe je er tegen?

Gelukkig is Google, samen met de fabrikanten van Android telefoons, al druk bezig geweest om dit lek te dichten. Er komen steeds meer systeemupdates uitgerold en de meeste nieuwe telefoons zijn inmiddels beschermd. Check met behulp van de Stagefright detector app of jouw apparaat al beschermd is.

Is dit niet het geval, dan geef ik je graag nog een paar tips en weetjes:

1. Helaas werken de conventionele virusscanners voor mobiele telefoons hier niet tegen. Ga er dus niet zomaar vanuit de je telefoon is beschermd.

2. Je kunt het grootste gevaar al ontlopen door goed na te denken op wat je klikt. Is er een bestand op je telefoon terecht gekomen die je niet kunt plaatsen, klik deze niet aan en verwijder deze. Hetzelfde geldt uiteraard voor MMS'jes van onbekenden!

3. Gebruik je nooit MMS? Verwijder in je internet instellingen menu de APN gegevens die toepassing hebben op MMS. Deze optie staat in de meeste Android telefoons onder Instellingen > Mobiele netwerken > Namen toegangspunten. Hier verwijder je de instellingen: MMSC, MMS-proxy en MMS-poort.

4. Wil je toch MMS kunnen ontvangen, dan kan dit ook. Ga hiervoor naar je SMS app en vervolgens naar Instellingen. Onder het kopje MMS staan de opties 'Automatisch ophalen' en 'Automatisch mobiele gegevens'. Deze opties zet je uit. Ook dan moet je opletten welke berichten je binnenhaalt, maar kun je het in elk geval zien.

5. Het belangrijkste is dat je elke update installeert en je telefoon up-to-date houdt. Wanneer jij een update krijgt, weten wij niet. Deze worden via de fabrikanten en het KPN uitgebracht.

Heb jij nog tips of vragen? Laat het me weten!

0 reacties

Geen reactie

Reageer