.

Dataverbruik niet te volgen

  • 25 June 2014
  • 9 reacties
  • 386 Bekeken

Reputatie 7
Ik kon zo 1-2-3 geen 'pakkende' en heldere topictitel kiezen. In het geval deze onduidelijk is, zal ik het hieronder proberen toe te lichten.

Ik word geen wijs uit mijn dataverbruik. Ik heb als voorbeeld een screendump uit Mijn Simyo bijgevoegd van mijn dataverbruik op 23 en 24 juni 2014.
Hierbij vallen (mij en jullie ook hopelijk) o.a. de volgende zaken op:

- elke morgen omstreeks 08.00 uur heb ik een stevige piek in mijn dataverbruik van enkele MB's (soms zelfs 10 of 15!!). Het maakt niet uit of ik nu om 07:45, om 08:00, om 08:15 of om 08:30 parkeer met m'n parkeerapp of de verkeerinformatiedienst-app raadpleeg of wat dan ook, elke morgen heb ik een stevig startverbruik. Ik heb me er inmiddels een soort van bij neergelegd, maar het blijft mij wel steeds storen. Nee, een verbruiksmeter biedt geen soelaas, omdat deze niet deze buitensporigheid laat zien, maar daarover later meer.

- dit laatste lijkt te kunnen komen, doordat het lijkt alsof ik gedurende een dag maar op een paar momenten gebruik maak van mobiel internet. Ik zou volgens Mijn Simyo geen gebruik maken van internet gedurende een werkdag. Huh? Nou echt wel :p. Gedurende de hele werkdag heb ik mijn 3G aan staan en facebook, gmail en WA ik er best een stuk op los. Hoe kan het dan zijn dat Simyo geen dataverbruik registreert gedurende de werkdag? Nogmaals dit is een voorbeeld. Het gaat elke dag zo.

- dan heb ik omstreeks 20:00 weer een vast datapiek(je), maar gedurende de hele avond ben ik aan het 3G'en.

Hoe kan dit worden verklaard? Waarom lijkt het alsof Simyo gedurende een aantal momenten van de dag het dataverbruik optelt en weer geeft? Op deze wijze kan ik natuurlijk nooit de dagelijkse datapiek omstreeks 08:00 onderzoeken.

Graag jullie (re)actie.

B.v.d.

9 reacties

Reputatie 7
Badge +9
Als ik dit op mijn iPhone zou ervaren dan zou ik, om de mysterieuze ochtendpiek te onderzoeken, de datateller in iOS rond 7 uur op nul zetten en daarna elk uur kijken wat het verbruik is en door welke apps dit is veroorzaakt.
Reputatie 7
Is zeker een mogelijkheid!

Zie ik echter in Mijn Simyo nog steeds niet een continue dataverbruik, maar een verbruik met 'afrekenmomenten' met als grote voorbeeld het ontbreken van dataverbruik gedurende de werkdag.
Reputatie 6
Badge +10
Hoi RicoK,

Het komt bij iPhone's vaker voor dat hij op gezette tijden synchroniseert met het netwerk. Het kan dus zijn dat hij verschillende lopende processen afsluit en verstuurt rond 08.00, 20.00, 00:00. Dit verklaard ook waarom je verbruik overdag niet te zien is (tenzij je op WiFi bent aangemeld).

Een datameter zoals Onavo Count is in dit geval een aanrader, zo kun je het zelf ook realtime in de gaten houden en kijken of het met je verbruik op je factuur overeen komt 🙂

Ik hoor het graag van je wat eruit komt!

P.S de titel is helder hoor 😉
Reputatie 7
Het komt bij iPhone's vaker voor dat hij op gezette tijden synchroniseert met het netwerk. Het kan dus zijn dat hij verschillende lopende processen afsluit en verstuurt rond 08.00, 20.00, 00:00. Dit verklaard ook waarom je verbruik overdag niet te zien is (tenzij je op WiFi bent aangemeld).

Ik vind hetgeen hier wordt gesteld lastig c.q.niet te begrijpen. Op werkdagen tussen laten we zeggen 07:00 en 18:00 uur maak ik gebruik van 3G. Mijn 3G staat altijd aan en ik maak hier gebruik van totdat ik thuis ben waarna mijn iPhone5 overstapt op de WiFi.

Als ik mobiel ga internetten, gebruik maak van een app, Gmail, WA of wat dan ook dan zijn dát toch de momenten waarop Simyo internet verbruik dient te registreren? En dit gebeurt continue gedurende de werkdag. Het is toch niet mijn iPhone die mijn dataverbruik verzamelt en dit iedere acht uur afrekent? Dataverbruik wordt toch door Simyo geregistreert op het moment dat ik Facebook, WA, Gmail of wat dan ook?
Reputatie 5
Badge +11
Hi RicoK,

Ik heb dit zelf ook met mijn 4S. En volgens mij hebben alle iPhones dit. Gistermorgen nog ruim 13 MB op het moment dat ik op m'n scootertje naar werk tufte en de avond er voor zelf terwijl ik lekker voetbal aan het kijken was en op WiFi de voetbal poule aan het checken was 😕 (net na 20.00, dus makkelijk te onthouden ;))
Ik weet niet 100% zeker of er apps of onderdelen van iOs zijn die dit veroorzaken, maar ik heb wel eens van een netwerk specialist gehoord dat iOS bepaalde datapakketjes opspaart en ze vervolgens in 1 keer het mobiele netwerk instuurt.
Badge +8
Hoi RicoK,

Om nog even aan te vullen, wij registreren het dataverbruik zodra we het binnen krijgen van het netwerk. Dat sparen wij aan onze kant inderdaad niet op. Ernst heeft dus het vermoeden dat zijn iPhone, en andere iPhones pakketjes opsparen voor de sessie gesloten wordt, en dus geregistreerd.
Ik ben daar eigenlijk wel heel benieuwd naar. Zoals ik het altijd begrepen heb, zou jij het Gmail pakketje moeten zien op het moment dat je Gmail gebruikt hebt, en het Whatsapp pakketje op het tijdstip dat je het berichtje verstuurde. Wij registreren inderdaad het continue verbruik waar je naar op zoek bent. maar dan moeten we het natuurlijk wel doorkrijgen. In de situatie die Ernst en Tiury schetsen zou dat dus anders zijn.
Is het voor jou mogelijk om met een data counter app bij te houden hoeveel je overdag via 3g gebruikt, en dan dit vergelijken met een pakket dat je bijv. om 20.00 uur 's avonds ziet staan?
Dan zouden we kunnen achterhalen of dit echt aan de hand is.

Groetjes,
Charlene
Reputatie 7
Bedankt voor de adviezen, tips, e.d. Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik er een soort van moedeloos van ben geworden. Toen ik m'n iPhone5 net had constateerde ik vrijwel direct het merkwaardige dataverbruik in vergelijking met mijn voorgaande Android toestel(len). Zoals gezegd op én vreemde dataverbruikpieken én - momenten. Ik heb de instellingen die Scotsman mij destijds toezond gechecked en waar nodig aangepast, maar het vreemde verbruik én de momenten zijn gebleven tot nu toe.

Nogmaals het kan toch niet zijn dat ik tussen laten we zeggen 08:00 en 17:00 geen data verbruik volgens Mijn Simyo? Gedurende de gehele werkdag maak ik gebruik van Gmail, Facebook, Whats App, Mijn ING, VID.nl, mijn parkeren app, etc etc. En dit wordt dat aan het eind van de dag 'afgerekend'? Heel vreemd. Toch?

Ik zal nog eens mijn dataverbruik in de gaten gaan houden zoals door jullie voorgesteld c.q. verzocht....:mad:
Reputatie 7
..., maar ik heb wel eens van een netwerk specialist gehoord dat iOS bepaalde datapakketjes opspaart en ze vervolgens in 1 keer het mobiele netwerk instuurt.

Dit moet toch niet kunnen? Op het moment dat ik data ga verbruiken op mijn iPhone5 moet toch direct de teller gaan lopen bij Simyo?
Reputatie 5
Badge +11
Hi RicoK,

Hier zie je het verbruik van mijn eigen iPhone 4S van afgelopen zaterdag en zondag.
Expres even een weekend erbij gepakt, want doordeweeks geniet ik van het Simyo WiFi ;)
Qua hoeveelheid dataverbruik kan het wel kloppen, maar verder vind ik vind dit net zo bijzonder als jij.

Ik heb dus nog even met een netwerkspecialist gebeld om dit uit te zoeken en het zit zo:
Wanneer een iPhone een datasessie (periode van verbinding) opstart met het mobiele netwerk, wordt deze niet automatisch verbroken wanneer je contact maakt met een WiFi netwerk, maar blijft deze op de achtergrond bestaan.
Omdat je op deze manier heel erg lange datasessies zijn er vaste momenten van registratie. En deze liggen, zoals je ziet, rond 00.00u, 08.00u en 20.00u.
Je verbinding en je verbruik is er wel, maar om te voorkomen dat je (zolang je je mobiel niet uitzet o.i.d) niet 1 datasessie van bijvoorbeeld 953 MB krijgt, is dit zo ingebouwd.

Android toestellen hebben dit niet, die starten elke keer een nieuwe datasessie.

Reageer