.

[Blog] Android wordt steeds veiliger

  • 5 June 2014
  • 0 reacties
  • 2225 Bekeken

Reputatie 5
Badge +10
  • Oud Community Manager
  • 6701 reacties
Android, een van de drie mobiele besturingssystemen waar we eerder dit jaar over schreven, staat bekend als een minder veilig besturingssysteem voor mobiele telefoons dan Apple’s iOS. De laatste jaren is Android wel veel veiliger geworden.

http://www.simyo.nl/blog/wp-content/uploads/2014/06/Android_Malware-300x150.gif

De verklaring hiervoor is simpel. Er was altijd een groot verschil tussen de aanpak van Android en iOS op het gebied van veiligheid. Voordat een app in de App Store van Apple staat, is hij al grondig onderzocht op virussen door Apple-medewerkers. Google was minder streng. Het licht een app niet handmatig door voordat deze te downloaden is in de Play Store. Bij Android kan er daardoor eerder een app op je telefoon komen die malware, jargon voor kwaadaardige software, bevat.

Android virusvrij houden

Dit betekent niet dat Android een onbetrouwbaar besturingssysteem is. Niet alle apps voor Android in de Play Store is natuurlijk schadelijk voor je smartphone. Met een aantal simpele maatregelen kun je de (kleine) kans op virussen verder verlagen.

Je kunt een app-ontwikkelaar natrekken op het internet als je twijfelt over de kwaliteit van zijn app. Vaak laat je zoekactie direct zien of de app in orde is. Kijken naar het aantal positieve beoordelingen en toelichtingen krijgt in de Android Market (Play Store) van Google is ook van belang. Apps met veel positieve reacties zijn vaak veilig.

http://www.simyo.nl/blog/wp-content/uploads/2014/06/android_studio_logo-300x300-150x150.png

Google’s maatregelen

Google is druk bezig met de beveiliging van Android. In de loop der jaren heeft Google systemen ontwikkeld die apps controleren voor ze in de Play Store terechtkomen.

Sinds 2012 gebruikt Google een speciale scanner voor de Play Store. Voordat een app gedownload kan worden, heeft deze scanner de app al doorgelicht. Ook is er een systeem ontwikkeld dat een smartphone simuleert. Dit systeem test of een app goed werkt en geen rare dingen op het toestel doet.

Vorig jaar werd er een groot beveiligingslek in de digitale handtekeningen, de garantie voor een veilige app, in Android ontdekt. Google handelde snel en daadkrachtig: een dag later werden digitale handtekeningen op een betere manier gecontroleerd.

Conclusie

Google zit dus bovenop de beveiliging van Android. Inmiddels zijn er meerdere geavanceerde en geautomatiseerde beveiligingssystemen door Google voor Android gebouwd, waardoor het besturingssysteem ondertussen als veilig kan worden beschouwd. Natuurlijk kan er altijd nog een kwaadaardige app in de Play Store terechtkomen. Trek bij twijfel de app-ontwikkelaar na en lees de app-beoordelingen in de Play Store.

Artikel is afkomstig van het Simyo blog

Zou je nu eerder voor Android kiezen?

0 reacties

Geen reactie

Reageer