.

Is het mogelijk om bijgekochte MB's te verrekenen met de buiten bundel kosten die gemaakt zijn?

  • 26 May 2021
  • 6 reacties
  • 651 Bekeken
Is het mogelijk om bijgekochte MB's te verrekenen met de buiten bundel kosten die gemaakt zijn?
Reputatie 7
Badge +6
  • Community manager
  • 1560 reacties

Hoi Simyo bellers,

 

Via deze weg willen wij jullie op de hoogte brengen van een nieuwe manier van oplichting. Je ontvangt een sms'je waarin staat dat er een pakketje onderweg is met een link waar je het pakketje kan volgen. Door op de link te klikken wordt er een malware (Flubot) op je telefoon geïnstalleerd. Hoewel ze zich vooral op Android toestellen lijken te focussen is het niet uitgesloten dat IOS toestellen ook deze sms'jes kunnen ontvangen. 

 

Door op de link te klikken wordt er een malware op je telefoon geïnstalleerd. Bijvoorbeeld door een nep app van de pakketbezorger te installeren die er echt uitziet. Deze malware kan o.a.:

  • Valse mobiel bankieren-apps op de telefoon downloaden
  • Sms'jes versturen om de malware verder te verspreiden
  • Realtime mee te kijken op de telefoon
  • Contacten kopiëren
  • Apps openen

 

Wanneer je wel op de link hebt geklikt kun je het beste het toestel gelijk terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Voor zo ver wij weten is dit de beste oplossing, maar mocht je zelf nog goeie tips hebben kun je die hier altijd achterlaten. :blush:

 

Voor meer informatie kun je ook hier terecht.

 

Groetjes,

Het Simyo Social Team

 

 


6 reacties

Reputatie 7

Bedankt voor de waarschuwing.

Ik heb op mijn iPhone op 05 mei een sms gekregen, met daarin een link, om de status te kunnen zien van mijn ‘Amazon Fresh order’. Ik had maar niet op de link geklikt.

Het is zeker een taak van ouders om hun (jonge) kinderen hier opmerkzaam te maken en hen dergelijke sms'jes altijd even te laten zien aan hun vader en/of moeder. 

Edit:

iPhone gebruikers kunnen deze sms'jes wel ontvangen, maar de schadelijke software kan niet op een iPhone worden geïnstalleerd:

(bron: https://www.kpn.com/beleef/blog/flubot-malware-android.htm)

Moeten iPhone gebruikers ook opletten?

Hoewel FluBot zich voornamelijk op Android lijkt te richten, kunnen ook iOS gebruikers deze sms berichten ontvangen. Het installeren van de malware gebeurt niet op iOS apparaten. Als je op de link klikt, kom je wel op een phishing website terecht. Hier wordt geprobeerd je Apple ID inloggegevens te ontvreemden.  Daarom het advies om niet zomaar op links te klikken.

Reputatie 7

Dit is wel een ‘leuk’ en interessant filmpje over hoe nu dit te werk gaat: 

https://www.nu.nl/287380/video/dit-gebeurt-als-je-je-pakket-volgt-via-link-uit-misleidend-smsje.html

Reputatie 7
Badge +6

Thanks voor het delen RicoK!

Als het leed toch geschiedt is en je zit met een enorm hoog verbruik (SMS), kun je dan bundels bijkopen om met terugwerkende kracht de pijn te beperken?

Reputatie 7

@tonbolhaar Nee, een bundel is geen betaalmiddel.

Reputatie 3
Badge +1

Hoi @tonbolhaar,

 

Bedankt voor je bericht. Zoals @RicoK al aangeeft is dit helaas niet mogelijk! Het bijkopen van MB's  staat helaas los van de buiten bundel kosten die je maakt.

 

Groetjes,

 

Nihad

 

Reageer