http://radio-tv-nederland.nl/zerobase/Omrop%20Fryslan.pdf
Slechte ontvangst Omrop Fryslân
woensdag 22 augustus 2007 09:44
APPELSCHA Omrop Fryslân gebruikt sinds 1 augustus weer de zendmast in Irnsum in plaats die van Smilde. Dat is voor de radioluisteraars in het grootste deel van Friesland een verbetering, voor Zuidoost-Friesland heeft die verandering echter niet voordelig uitgepakt.
Het blijkt dat de invloed van de zendmast in Smilde zeer groot is en functioneert als stoorzender. Daardoor is de ontvangst van de Friese radio, die tevens de provinciale calamiteitenzender is, via de ether 92.2 MHz in Ooststellingwerf en met name in Appelscha en omgeving, erg moeilijk. Onder andere Radio 1 (91.8 MHz) en Radio Continu (92.4 MHZ) zorgen voor interferentie.
De Omrop buigt zich over de mogelijke oplossing. Op zich betekent de verhuizing voor velen een verbetering en hebben we vooralsnog deze keuze uit twee kwaden gemaakt, maar natuurlijk willen wij heel Friesland graag goed bedienen en zijn we intern druk bezig om een goede oplossing te vinden, aldus Agnes Leemrijse, Hoofd Faciliteiten van Omrop Fryslân.
Bron: Meppeler en Steenwijker Courant.
Ontvangst Omrop nog matig in ZuidoosthoekLEEUWARDEN De ontvangst van Omrop Fryslân blijkt nog steeds gebrekkig
in de onbekabelde buitengebieden van Ooststellingwerf. Volgens het
ministerie van economische zaken had de Omrop de problemen al lang op kunnen
lossen. Begin dit jaar zei directeur Pim Gaanderse nog te hopen dat de
problemen in februari konden worden aangepakt. Hoewel er minder klachten
zijn, bevestigt hoofd techniek Johan Visbeek van de Omrop dat de ontvangst
nog steeds niet goed is. De ontvangstproblemen zijn het gevolg van de verhuizing van de
zendmast eind vorig jaar van Smilde naar Jirnsum. Vlak na de verhuizing
kreeg de Omrop tientallen klachten vanuit Ooststellingwerf. Het Agentschap
Telecom - dat valt onder Economische Zaken - waarschuwde toen al dat dit een
slechtere ontvangst in Zuidoost-Friesland tot gevolg zou hebben.
\"Miskien hawwe minsken seis ek wol oanpassings dien, bygelyks troch
* pleatsen fan bettere antennes.\" (Misshien hebben de mensen zelf
ook wel aanpassingen gedaan, door het plaatsen van betere antennes)
De Omrop wil een nieuwe antenne hoger op de zendmast in Irnsum
plaatsen. De vergunning is geregeld, maar het wachten is volgens Vis beek
nog op het ministerie van economische zaken dat zich volgens hem financieel
garant zou stellen voor deze klus. \"Der binne ein foarich jier al
tasizzings dien, mar * wachtsjen is noch op de formele befêstiging.\"
(Daar zijn vorig jaar al toezeggingen gedaan, maar het wachten is nog op de
formele bevestiging) *, zegt Aad van Baarlen van het ministerie Er zijn toezeggingen
gedaan over een financiële garantstelling. "Wij houden ons aan ons woord. De
Omrop had al lang kunnen handelen.\" Blij is hij niet dat de oorzaak
van de vertraging in Den Haag wordt neergelegd. "We hebben door mee te
werken aan de verhuizing een buitengewoon gebaar gemaakt richting de Omrop.
Dan past toch ook wel enige dankbaarheid."
De lokale omroep Odrie (Omroep Organisatie Ooststellingwerf) gaf tot voor kort het raamprogramma Omrop Fryslân door. Sinds enige tijd geven ze Radio Drenthe door die in deze gemeente al super sterk te ontvangen is via de 90.8MHz. Terwijl Ooststellingwerf valt onder de provincie Friesland. De gemeente Ooststellingwerf gaf aan dat ze geluidswagens zullen inzetten als er een calamiteit zich voordoet. Terwijl Omrop Fryslân de calamiteiten zender is voor deze gemeente. Er wordt door de overheid gecommuniceerd: Sluit ramen en deuren en stem af op de regionale omroep.
Bron: Leeuwarder Courant.
Radio-ontvangst Omrop Fryslân verslechterd
Roland Boonstra uit Drachten maakt zich ernstig zorgen om de radio-ontvangst van Omrop Fryslân nu de regionale publieke omroep sinds 1 augustus niet meer uitzendt vanuit Smilde, maar vanuit Irnsum. Omrop Fryslân Radio is momenteel te ontvangen via 92.2 FM, maar volgens Boonstra is de ontvangst in de gemeente Kollumerland, met name in Kollum, niet meer goed. Boonstra wijt dat volgens Nijsnet aan de regionale commerciële zender Radio Continu, die uitzendt op de frequentie 92.4 FM.De zenders zitten dus dichtbij elkaar op de FM band. Boonstra meent dat de slechte ontvangst in de regio Noord-Oost Fryslân opgelost kan worden door het plaatsen van één steunzender, maar volgens Boonstra wil de omroep dat niet. Boonstra zegt zich nu ernstig zorgen te maken over de ontvangst, omdat Omrop Fryslân de calamiteitenzender van de provincie is en de radiozender daarom goed te ontvangen moet zijn in tijden van crisis. Bovendien betalen de inwoners van Fryslân kijk- en luistergeld voor de omroep via belastinggelden.
Roland Boonstra benaderde al eerder regionale omroepen over hun radio-ontvangst en kreeg het volgens eigen zeggen zodoende voor elkaar dat in Groningen de zendmast van locatie werd veranderd. Hij heeft inmiddels berichtgeving naar de politieke partijen in de gemeente Kollumerland en in de zuidoosthoek gestuurd, waar ook ontvangstproblemen zouden zijn. Hij beroept zich daarin op het feit dat de omroep overal goed te bereiken moet zijn als provinciale calamiteitenzender. Ook zal Boonstra zelf nieuwe metingen verrichtten in Kollumerland om na te gaan of de situatie al is verbeterd.Directeur Pim Gaanderse van Omrop Fryslân weerspreekt de beweringen van Boonstra. Hij stelt dat de inhoud van de beweringen niet correct is en dat Omrop Fryslân Radio weer in de hele provincie te ontvangen is. De ontvangst dichtbij de mast in Smilde is niet optimaal, dat geeft directeur Gaanderse toe tegenover Nijsnet. Maar dat wil niet zeggen dat er geen ontvangst zou zijn. Luisteraars met een goed ontvangtoestel zouden Omrop Fryslân normaal moeten kunnen ontvangen. In het kader van de functie van calamiteitenzender voldoet de Omrop aan de vereisten. Gaanderse zegt bovendien dat Omrop Fryslân jarenlang heeft gestreden voor betere ontvangst, nadat de omroep naar de zender in Smilde was ?verbannen?.
Gaanderse zal Boonstra op zijn gedrag aanspreken als hij de belangen van de omroep op onrechtmatige wijze schaadt. Boonstra zegt dat Pim Gaanderse inmiddels juridische stappen wil ondernemen. Zou dat werkelijk het geval zijn, dan zal Roland Boonstra zich heroriënteren over deze situatie. ?Ik heb natuurlijk ook niet zoveel belang bij een rechtszaak?De lokale omroep Odrie in de gemeente Ooststellingwerf gaf voorheen op het moment dat ze niet uitzenden Omrop Fryslân door. Helaas is de omroep hiermee gestopt en geeft nu Radio Drenthe door. Als er calamiteiten zijn in de gemeente Ooststellingwerf dan kan het zijn dat u de calamiteiten zender niet kunt ontvangen terwijl u hiervoor wel betaald.
Bron: Nieuwe Ooststellingwerver.
KPN Broadcast exploiteert de zender van Omrop Fryslân op de FM 92.2MHz.
0.4MHz frequentie afstand geeft ontvangstproblemen:
In Irnsum zendt Omrop Fryslân uit via FM 92.2MHz. Omdat Radio 1 op de FM 91.8MHz is de ontvangst niet meer optitmaal. Daarvoor heeft Radio 1 een extra FM zender moeten krijgen op de FM 104.3MHz waardoor de ontvangst te kort is opgelost van Radio 1. Echter wanneer Smilde weer ingeschakeld wordt is rondom Appelscha de ontvangst van de FM 92.2MHz slechter door het sterke signaal van Radio 1 op de FM 91.8MHz.
Voorbeeld frequentie planning Broadcast Partners:
De inzetbaarheid van de frequentie Lingewaal 92,2 MHz (Reserve LO bestemming) is getoetst.
Deze blijkt nauwelijks voordeel te bieden en stoort licht op Lopik 92,6 MHz. Om die reden is ge-
keken of er een aanpassing mogelijk was. Die is gevonden in het verschuiven van de frequentie
naar 92,1 MHz, opgesteld in Asperen. Er is dan meer vermogen mogelijk en de storing op Lopik
verdwijnt.
Bovenstaande (bron: http://radio-tv-nederland.nl/zerobase/Hvs%20097673%20HM-gr-BNT%20onderzoek%20LO%20LekWaalFM.pdf ) zien we dat 0.4MHz frequentie verschil een storing waargenomen wordt. Immers Irnsum 92.2MHz - Smilde 91.8MHz = 0.4MHz. In wezen zou er toch voor de zuid oost hoek ook een steunzender voor Omrop Fryslân moeten komen? U ziet op de ontvangstkaart van Fryslân immers dat het daar 1 groot wit gebied is! Is KPN Broadcast hiervan bewust? En zo ja, erkennen zij de ontvangstprobleem? En wat gaan ze hier aan doen? In 2007 werd er immers gezegd dat ze er druk mee bezig waren om dit probleem te verhelpen! En hoe zit het precies met de noord oost hoek en het waddeneiland Schiermonnikoog?
http://www.kpn.com/zakelijk/ict-diensten/zakelijke-diensten/multimedia/broadcasting.htm
Bladzijde 1 / 1
De voorganger van KPN Broadcast Services was Nozema Services. Zij hadden een informatieve website over de FM zenders (87.5MHz-108MHz) Helaas is die site niet meer.
Zou KPN dit niet onbelangrijke deel ook aan het forum willen doen toevoegen?
Zo heb ik een vraag over de ontvangst van de regionale omroep van Friesland.
http://radio-tv-nederland.nl/zerobase/Omrop%20Fryslan.pdf
UIt het bovenstaande ontvangstkaartje doet blijken dat er gaten in de dekking zit. Met name in de zuid oost hoek en het eiland Schiermonnikoog. Ik heb begrepen dat groen betekent dat de ontvangst 54dB is. Paars betekent 51dB en 48dB is lichtpaars gekleurd. Groen houdt in dat de ontvangst kwaliteit voldoet aan de eisen van de TNO. Wit betekent geen of marginale ontvangst. Totaal overzicht van ontvangst van de legale FM zender in Nederland: http://radio-tv-nederland.nl/zerobase/zerobase.html Klopt dat de ontvangst in de Zuid-Oost hoek nog steeds niet optimaal is? Momenteel is Smilde niet in de lucht waardoor de ontvangst in de Zuid-Oost hoek wel verbeterd is maar dat is voor korte duur.
Vanuit Smilde zou Omrop Fryslân geen goede dekking hebben in Friesland. Echter Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Sky Radio en Q-Music hebben vanuit Smilde ook een volledige dekking voor de provincie Friesland zelfs, Drenthe, Groningen, kop van Overijssel en de Noordoostpolder. Omrop Fryslân is destijds verhuisd naar Irnsum. De zender mocht niet meer gericht zijn op het oosten om storing te voorkomen met Bremen: Zender Funkhaus Europa op FM 92.1MHz. zie http://www.ukwtv.de/sender-tabelle/index.html. De FM 92.1MHz is een nevenfrequentie van Omrop Fryslân FM 92.2MHz.
De lokale omroep Odrie in de gemeente Ooststellingwerf gaf voorheen op het moment dat ze niet uitzenden Omrop Fryslân door. Helaas is de omroep hiermee gestopt en geeft nu Radio Drenthe door. Als er calamiteiten zijn in de gemeente Ooststellingwerf dan kan het zijn dat u de calamiteiten zender niet kunt ontvangen terwijl u hiervoor wel betaald.
Bron: Nieuwe Ooststellingwerver.
KPN Broadcast exploiteert de zender van Omrop Fryslân op de FM 92.2MHz.
0.4MHz frequentie afstand geeft ontvangstproblemen:
In Irnsum zendt Omrop Fryslân uit via FM 92.2MHz. Omdat Radio 1 op de FM 91.8MHz is de ontvangst niet meer optitmaal. Daarvoor heeft Radio 1 een extra FM zender moeten krijgen op de FM 104.3MHz waardoor de ontvangst te kort is opgelost van Radio 1. Echter wanneer Smilde weer ingeschakeld wordt is rondom Appelscha de ontvangst van de FM 92.2MHz slechter door het sterke signaal van Radio 1 op de FM 91.8MHz.
Voorbeeld frequentie planning Broadcast Partners:
De inzetbaarheid van de frequentie Lingewaal 92,2 MHz (Reserve LO bestemming) is getoetst.
Deze blijkt nauwelijks voordeel te bieden en stoort licht op Lopik 92,6 MHz. Om die reden is ge-
keken of er een aanpassing mogelijk was. Die is gevonden in het verschuiven van de frequentie
naar 92,1 MHz, opgesteld in Asperen. Er is dan meer vermogen mogelijk en de storing op Lopik
verdwijnt.
Bovenstaande (bron: http://radio-tv-nederland.nl/zerobase/Hvs%20097673%20HM-gr-BNT%20onderzoek%20LO%20LekWaalFM.pdf ) zien we dat 0.4MHz frequentie verschil een storing waargenomen wordt. Immers Irnsum 92.2MHz - Smilde 91.8MHz = 0.4MHz. In wezen zou er toch voor de zuid oost hoek ook een steunzender voor Omrop Fryslân moeten komen? U ziet op de ontvangstkaart van Fryslân immers dat het daar 1 groot wit gebied is! Is KPN Broadcast hiervan bewust? En zo ja, erkennen zij de ontvangstprobleem? En wat gaan ze hier aan doen? In 2007 werd er immers gezegd dat ze er druk mee bezig waren om dit probleem te verhelpen! En hoe zit het precies met de noord oost hoek en het waddeneiland Schiermonnikoog?
Zou KPN dit niet onbelangrijke deel ook aan het forum willen doen toevoegen?
Zo heb ik een vraag over de ontvangst van de regionale omroep van Friesland.
http://radio-tv-nederland.nl/zerobase/Omrop%20Fryslan.pdf
UIt het bovenstaande ontvangstkaartje doet blijken dat er gaten in de dekking zit. Met name in de zuid oost hoek en het eiland Schiermonnikoog. Ik heb begrepen dat groen betekent dat de ontvangst 54dB is. Paars betekent 51dB en 48dB is lichtpaars gekleurd. Groen houdt in dat de ontvangst kwaliteit voldoet aan de eisen van de TNO. Wit betekent geen of marginale ontvangst. Totaal overzicht van ontvangst van de legale FM zender in Nederland: http://radio-tv-nederland.nl/zerobase/zerobase.html Klopt dat de ontvangst in de Zuid-Oost hoek nog steeds niet optimaal is? Momenteel is Smilde niet in de lucht waardoor de ontvangst in de Zuid-Oost hoek wel verbeterd is maar dat is voor korte duur.
Vanuit Smilde zou Omrop Fryslân geen goede dekking hebben in Friesland. Echter Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Sky Radio en Q-Music hebben vanuit Smilde ook een volledige dekking voor de provincie Friesland zelfs, Drenthe, Groningen, kop van Overijssel en de Noordoostpolder. Omrop Fryslân is destijds verhuisd naar Irnsum. De zender mocht niet meer gericht zijn op het oosten om storing te voorkomen met Bremen: Zender Funkhaus Europa op FM 92.1MHz. zie http://www.ukwtv.de/sender-tabelle/index.html. De FM 92.1MHz is een nevenfrequentie van Omrop Fryslân FM 92.2MHz.
De lokale omroep Odrie in de gemeente Ooststellingwerf gaf voorheen op het moment dat ze niet uitzenden Omrop Fryslân door. Helaas is de omroep hiermee gestopt en geeft nu Radio Drenthe door. Als er calamiteiten zijn in de gemeente Ooststellingwerf dan kan het zijn dat u de calamiteiten zender niet kunt ontvangen terwijl u hiervoor wel betaald.
Bron: Nieuwe Ooststellingwerver.
KPN Broadcast exploiteert de zender van Omrop Fryslân op de FM 92.2MHz.
0.4MHz frequentie afstand geeft ontvangstproblemen:
In Irnsum zendt Omrop Fryslân uit via FM 92.2MHz. Omdat Radio 1 op de FM 91.8MHz is de ontvangst niet meer optitmaal. Daarvoor heeft Radio 1 een extra FM zender moeten krijgen op de FM 104.3MHz waardoor de ontvangst te kort is opgelost van Radio 1. Echter wanneer Smilde weer ingeschakeld wordt is rondom Appelscha de ontvangst van de FM 92.2MHz slechter door het sterke signaal van Radio 1 op de FM 91.8MHz.
Voorbeeld frequentie planning Broadcast Partners:
De inzetbaarheid van de frequentie Lingewaal 92,2 MHz (Reserve LO bestemming) is getoetst.
Deze blijkt nauwelijks voordeel te bieden en stoort licht op Lopik 92,6 MHz. Om die reden is ge-
keken of er een aanpassing mogelijk was. Die is gevonden in het verschuiven van de frequentie
naar 92,1 MHz, opgesteld in Asperen. Er is dan meer vermogen mogelijk en de storing op Lopik
verdwijnt.
Bovenstaande (bron: http://radio-tv-nederland.nl/zerobase/Hvs%20097673%20HM-gr-BNT%20onderzoek%20LO%20LekWaalFM.pdf ) zien we dat 0.4MHz frequentie verschil een storing waargenomen wordt. Immers Irnsum 92.2MHz - Smilde 91.8MHz = 0.4MHz. In wezen zou er toch voor de zuid oost hoek ook een steunzender voor Omrop Fryslân moeten komen? U ziet op de ontvangstkaart van Fryslân immers dat het daar 1 groot wit gebied is! Is KPN Broadcast hiervan bewust? En zo ja, erkennen zij de ontvangstprobleem? En wat gaan ze hier aan doen? In 2007 werd er immers gezegd dat ze er druk mee bezig waren om dit probleem te verhelpen! En hoe zit het precies met de noord oost hoek en het waddeneiland Schiermonnikoog?
Hi vragen,
Bij Simyo is helaas niets bekend over deze wijziging van de zendmast. Er is überhaupt niets bekend bij ons over radiozenders. Wij adviseren je deze vraag bij KPN neer te leggen.
Groetjes,
Arie
Bij Simyo is helaas niets bekend over deze wijziging van de zendmast. Er is überhaupt niets bekend bij ons over radiozenders. Wij adviseren je deze vraag bij KPN neer te leggen.
Groetjes,
Arie
Beste Arie,
KPN Broadcast: Indien u daaraan een vraag wilt stellen (zie website welke ik zojuist genoemd heb van KPN Broadcast) dan dient men een bedrijf te hebben. Voor consumenten is er niet echt een adres bekend waarop je zulke vragen kunt stellen?
KPN Broadcast: Indien u daaraan een vraag wilt stellen (zie website welke ik zojuist genoemd heb van KPN Broadcast) dan dient men een bedrijf te hebben. Voor consumenten is er niet echt een adres bekend waarop je zulke vragen kunt stellen?
Hi vragen,
Je kan hiervoor bellen met het nummer 0800-0403.
Groetjes,
Arie
Je kan hiervoor bellen met het nummer 0800-0403.
Groetjes,
Arie
Beste Arie,
Hartelijk dank voor uw informatie!
Hartelijk dank voor uw informatie!
Reageer
Meld je aan
Heb je al een account? Inloggen
Enter your E-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.