Ziggo, KPN schrappen geoblocking online tv-diensten

  • 13 februari 2018
  • 6 reacties
  • 448 Bekeken

Reputatie 7
Badge +9

Ziggo, KPN schrappen geoblocking online tv-diensten

Ziggo en KPN schrappen geoblocking van hun online tv-diensten Ziggo Go en de KPN Interactieve TV-app. Dat hebben de twee tv-aanbieders tegenover TotaalTV gemeld. Vanaf eind maart moet het mogelijk zijn om de online tv-diensten in alle landen van de EU te gebruiken.
Eind januari liet NLziet ook al weten dat het gebruik van deze terugkijkdienst per 1 april 2018 overal in de EU mogelijk is. Het afschaffen van geoblocking bij online tv diensten is vanaf 1 mei voor alle Europese aanbieders ervan verplicht. Nlziet verwacht dat door het verbod op geoblocking in combinatie met het afschaffen van retailroamingtarieven per juni 2017 het online kijken naar content tijdens bijvoorbeeld vakanties sterk zal toenemen. Volgens het CBS wonen zo'n half miljoen Nederlanders elders in Europa. In 2016 werden er daarnaast 18 miljoen vakanties in het buitenland geboekt.

NLConnect-leden schrappen geoblocking

Mathieu Andriessen van NLConnect stelt tegenover Totaal TV dat ook aanbieders die bij de brancheorganisatie zijn aangesloten en die multiscreen-diensten leveren het klanten mogelijk maken om online in het buitenland hun tv-diensten te gebruiken. Het gaat om onder meer Delta en Youfone. Per 21 maart 2018 kunnen klanten van onder meer Delta en Youfone via de online tv-app binnen de Europese Unie naar Nederlandse zenders kijken. Youfone is recent overigens tijdelijk gestopt met de losse verkoop van een abonnement op zijn tv-app.
De Europese Raad heeft vorig jaar zomer een voorstel goedgekeurd waardoor abonnees op online diensten hun content ook in andere EU-landen kunnen consumeren. Dat betekent dat online video, muziek en games in elk land beschikbaar moeten zijn en niet worden beperkt door geoblocking en/of lokale overeenkomsten. Het voorstel werd eind 2015 ingediend door de Europese Commissie en werd in mei 2017 goedgekeurd door het Europees Parlement. De maatregel moest binnen negen maanden in werken, beginnend in het eerste kwartaal van 2018.

Geoblocking geschrapt voor e-commerce

Nog voor het einde van 2018 moeten ook beperkende maatregelen op het gebied van e-commerce geschrapt worden. Het EP stemde vorige week in met een voorstel van de Europese Commissie. naar verwachting zal de Europese raad nog voor het einde van 2018 eveneens instemmen. Het opheffen van geoblocking op e-commerce gebied betreft de mogelijkheid om overal in de EU tegen gelijke voorwaarden en tarieven producten en diensten aan te schaffen via websites.
Dit geldt nog niet voor digitale content die auteursrechtelijk beschermd is, zoals e-books of videospellen. Binnen twee jaar moet de EC beoordelen of de nieuwe regels ook voor beschermde content moeten gaan gelden.

Bron: Telecompaper.nl

6 reacties

Reputatie 5
Badge +6
Ja had dit ook gelezen. Erg fijn aangezien we vaak op vakantie gaan naar Duitsland. Hier hebben we ook een Minix, zo'n Android mini PC. Immens handig in ons geval, alle android functionaliteiten gemakkelijk op het grote scherm. Hier maken we veel gebruik van, maar Ziggo TV kijken kon alleen via een VPN en als die VPN dan moeilijk deed of iets anders ging niet vlekkeloos dan klapte het er uit. Dit ging de ene keer beter als de ander maar als die VPN eindelijk weg kan zijn we erg tevreden. Gelukkig is die tijd steeds dichterbij.

Groet Paul
Ben benieuwd of dit ook gaat gelden voor de live uitzendingen via de NPO Start app en website. Nu kun je alleen live TV kijken als je een VPN hebt geïnstalleerd waarmee je een Nederlands IP adres krijgt..
Reputatie 6
Badge +7
Oh, wauw! Dat is geweldig nieuws. Heerlijk om tv te kunnen kijken als je in een ander land bent.
Reputatie 6
Badge +6
Nog een aanvulling op het artikel van Frans.
https://www.iculture.nl/nieuws/ziggo-go-opname-offline-kijken-binnenkort/
Reputatie 5
Badge +5
Dat is een mooie aanvulling, Ron H! Dat zou een hoop schelen in de databundel onderweg. :)

Groetjes,
Els
Reputatie 7
Badge +9
Het laatste nieuws - 19 03 2018: Ziggo blokkeert VPN-diensten

Ziggo heft geoblocking voor Ziggo Go en Ziggo Sport Totaal Go voor 1 mei op

Nederlandse klanten van Ziggo die in andere Europese landen verblijven, kunnen uiterlijk per 1 mei ook in andere EU landen gebruik maken van Ziggo Go of Ziggo Sport Totaal Go, de OTT streaming TV diensten van Ziggo. Vooruitlopend op het opheffen van de geoblock voor Europese landen heeft Ziggo nu wel het beleid met betrekking tot het gebruik van VPN diensten aangescherpt, zo meldt Totaal TV. Ziggo heeft veel gebruikte VPN providers geblokkeerd om te voorkomen dat de OTT streaming TV diensten van Ziggo buiten de EU bruikbaar zijn.
Op dit moment kan er officieel alleen vanuit Nederland (via een Nederlandse internetverbinding) gebruik gemaakt worden van de Ziggo Go of Ziggo Sport Totaal Go. Veel Nederlanders die ook vanuit het buitenland gebruik willen maken van Ziggo Go of Ziggo Sport Totaal Go, maakte tot voor kort gebruik van VPN diensten met een exit node in Nederland. Hierdoor was het mogelijk om ook in het buitenland (zowel binnen als buiten de EU) gebruik te maken van het OTT streaming TV aanbod van Ziggo. Ziggo heeft nu echter de meest gebruikte VPN diensten geblokkeerd, waardoor het niet meer mogelijk is om gebruik te maken van het streaming TV aanbod van Ziggo over een VPN verbinding, ongeacht of de gebruiker zich wel of niet in Nederland bevindt.

EU neemt beperkingen cross-border content weg

Nieuwe Europese regelgeving verplicht TV aanbieders om uiterlijk 1 mei de geoblock voor toegang tot content op te gaan heffen voor gebruikers binnen de gehele Europese Unie. Dat betekent dat uiterlijk per 1 mei Nederlanders via internetverbindingen in andere EU landen gebruik moeten kunnen maken van Ziggo Go of Ziggo Sport Totaal Go en het omzeilen van de geoblock middels een VPN verbinding binnen de EU niet meer noodzakelijk is.
Ziggo heeft aangegeven voor 1 mei de geoblock op Ziggo Go en Ziggo Sport Totaal Go op te zullen heffen, zodat gebruikers vanaf dat moment Ziggo Go en Ziggo Sport Totaal Go in de gehele Europese Unie kunnen gebruiken. Een specifieke datum waarop Ziggo de geoblock opheft heeft het bedrijf nog niet gecommuniceerd. Vooral voor Formule 1 kijkers die in de komende weken in het buitenland verblijven is deze datum van belang. Het nieuwe Formule 1 seizoen begint op 25 maart. Volgens Totaal TV zullen enkele andere TV aanbieders de geoblock al voor het nieuwe Formule 1 seizoen opheffen.

Reageer