.

Geen roamingkosten in EU vanaf 2017

  • 30 June 2015
  • 1 reactie
  • 522 Bekeken

door onze redactie
Het is bijna gedaan met de torenhoge kosten voor het bellen, sms'en en internetten vanaf de vakantiebestemming. Vanaf 1 juni 2017 worden in landen in de Europese Unie geen roamingkosten meer gerekend voor het bellen, sms'en en internetten met de mobiele telefoon. Hierover hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese raad overeenstemming bereikt.
De bedoeling was dat roamingkosten dit jaar afgeschaft zouden worden, maar daarover konden de verschillende landen het niet eens worden. Wel is een compromis voor de tussentijd gesloten: vanaf april 2016 mogen providers in het buitenland niet meer dan 5 eurocent per megabyte vragen. Ook bellen wordt goedkoper met 5 cent per minuut en de kosten voor sms'en gaan omlaag naar 2 cent.
Er wordt al jaren gesteggeld over de roamingkosten binnen EU. De Commissie en het Parlement wilden deze zo snel mogelijk afschaffen, maar verschillende lidstaten zagen daar niets in. Zij waren bang dat hun landelijke telecommarkten hierdoor overhoop getrokken zouden worden.
Netneutraliteit
Op een ander vlak lijkt ook een compromis gesloten te zijn. In de telecomovereenkomst, waarvan de roamingkosten deel uitmaken, is ook bepaald dat er slechts een milde vorm van netneutraliteit wordt doorgevoerd.
Met volledige neutraliteit mogen internetaanbieders geen onderscheid maken tussen de verschillende soorten dataverkeer die via hun netwerken wordt geleid. Met de nieuwe overeenkomst mag dat wel, tot op zekere hoogte. De regel is dat providers bepaalde diensten mogen voortrekken, mits dat geen negatieve invloed heeft op de rest van het internetverkeer. Zo zou een telecomaanbieder bijvoorbeeld een videodienst mogen aanbieden waarbij gebruik niet wordt meegerekend in de databundel.
De huidige Nederlandse wet is strenger: hier mag geen enkel soort dataverkeer worden voorgetrokken. Mogelijk heeft de Europese overeenkomst dan ook gevolgen voor deze wet en kan het gebeuren dat hij nog wordt aangepast om in lijn te komen met de overkoepelende regelgeving.


Bron: Telegraaf

Dus volgend jaar goedkoper en vanaf 2017 nog goedkoper..

1 reactie

Het mooie is dat de providers op het laatste moment aktie ondernemen, uiterst 30 april 2016 moeten de lagere tarieven gehanteerd worden, en dus zal dat ook per 30 april zijn.
'Maximale tarieven' worden geïnterpreteerd als 'tarieven'.

Maar wat veel erger is: Milde vorm van netneutraliteit zal straks neerkomen op géén netneutraliteit wat uiteindelijk weer ongewenste gevolgen heeft. Stel dat YouTube wordt voortgetrokken, andere, nieuwe videodiensten worden dan benadeeld.

Dit gaat leiden tot verdienmodellen en kromme toestanden. Betalende partijen gaan voorrang krijgen op niet betalende, dat is nu precies hetgene wat netneutraliteit probeert te voorkomen. Het is de voet tussen de deur.

Reageer